Coop-os tanulónk lett az ország egyik legkiválóbb eladója

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2008 óta rendezi meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV). A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák társadalmi elismertségének és vonzerejének növelése a szakmatanulás népszerűsítése révén, a „Szakmát a kézbe” szlogen jegyében. A területi előválogatók lebonyolítását megyénként, a területi kamarák végzik. A területi előválogatókat válogatók követik. Az országos döntők legjobbjainak látványos versenyét, a bemutatókkal és interaktív tevékenység szigetekkel színesített Szakma Sztár Fesztiválon lehetett megtekinteni, ahol ott volt az egyik tanulónk, Herángli Ákos is, aki szorgalmának, kitartásának és tudásának köszönhetően az előkelő II. helyet érdemelte ki eladó szakmában. A döntő előtt készített interjút most itt is közzé tesszük, sikeréhez pedig szívből gratulálunk!

Ákos Győr-Moson-Sopron megyében él a Rába közben, egy Sobor nevezetű kis faluban. Iskolai tablófotója is arról árulkodik, hogy bizony egy nagyon fiatal kollégáról van szó. A Coop-pal nagynénje útján ismerkedett meg, hiszen Tünde a győrújfalui üzletünk boltvezetője. Ákos itt kezdett tanulóként dolgozni, akit arról kérdeztünk, hogy hogyan találkozott a kereskedelemmel, hogyan lett szakmájában a megye legjobbja, és hogyan jutott az országos döntöbe a legjobb három versenyző közé.

Három éves kitűnő értékeléseim miatt elég bátorságot éreztem, hogy jelentkezzek az országos SZKTV versenyre – kezdi történetét Ákos. A versenyen 224 eladó szakmacsoportban induló diák mérethette meg a tudását, melynek első fordulóján (melyet január 18-án tartottak, és egy írásbeli forduló volt) első helyezést értem el. A második fordulón már csak az első 9 tovább jutó vehetett részt. Ez már összetettebb volt, hiszen szóbeli, gyakorlati, bizonylat kitöltési feladatokat is el kellett végeznünk. Ebből a fordulóból már csak 3 tanuló juthatott tovább. A február 24-én megrendezett eseményen ismét az első helyezést sikerült elérnem. A harmadik, mindent eldöntő fordulót április 25-26-27-én tartották.

Ilyen eredményt csak olyas valaki érhet el, aki nem múló hóbortként gondol a szakmára, hanem hivatásként tekint rá. Nálad ez hogyan kezdődött? – A kereskedelmet nagynéném által ismertem meg – folytatja Ákos. Pályaválasztás előtt állóként ez a hátterem nagyban befolyásolta a jövőmet, jövőképemet, hiszen általa egy pörgős, vidám, kihívásokkal teli szakmát ismerhettem meg. Jelenleg a Győri Pálffy Miklós Kereskedelmi és Logisztikai Technikumban tanulok, ahol a legjobb tanároktól sajátíthatom el az elméleti tudást.

Hogyan értékeled a Coop-ot, hogy érzed magad a boltban? – Nagyon jól érzem magam. Ez nem csak a cégnek, hanem a bolti kollektívának is köszönhető.Nagyon szeretek a munkatársaimmal és az oktatómmal együtt dolgozni. Szerintem a legjobb csapatot választottam, hiszen nagyon családias a légkör és nagyon empatikus, segítőkész emberekkel dolgozhatok.

A szakmai pályád fő irányát – úgy tűnik – már kijelölted. De hogyan tovább, milyen tervekkel vágsz neki a felnőtt életnek? – Mindenképpen szeretnék egy érettségi vizsgát tenni, továbbtanulni és a marketinggel, reklámozással szeretnék foglalkozni a jövőben, akár divatvilágban is. Nagy álmom a ruha tervezés fortélyainak elsajátítása, és egy saját ruha márka megalkotása.

A verseny végeredményét még nem ismerjük, de már most is bizton kijelenthetjük, hogy szakmád kiváló tanulója vagy, és már most korosztályod egyik legjobbja. Mit üzensz kortársaidnak, akik a bolti kiskereskedelem irányában érdeklődnek? – Akik a kereskedő szakmában szeretnének elhelyezkedni, azok csak úgy válasszák, ha szívvel-lélekkel csinálják. Akkor tudják, hogy igazán jó munkát végeznek, és jó pályára léptek, ha nem munkaként tekintenek rá, hanem hivatásként. Ehhez számomra a Coop megfelelő lehetőségeket teremt, így bátran ajánlom minden pályaválasztónak.