2017-től napjainkig: Boltmegújítási programok és korszerűsítés

2017-ben a komáromi térségben üzemelő VAKOM Zrt. bolthálózatát átvette üzemeltetésre a cégcsoport, így az intenzív piacbővítés következtében immáron 10 megyében, 85 településen 152 egységet üzemeltethetett. A hálózatépítés időszakát követően a COOP Szolnok Zrt. intenzív boltmegújítási programot indított el, melynek fő pillérei a technológiai fejlesztés, a választék bővítése és új terméktípusok és szolgáltatások bevezetése, a vásárlói élmény fokozása, hatékony gazdálkodás az emberi erőforrások terén is (továbbképzések, szakmai gyakorlóhely, saját kitüntetési és elismerési rend, nyugdíjas szövetkezet, és a munkavállalók jóllétét, rekreációját, biztonságát is támogató alapítvány létrehozása). Hűtőprojektünkbe 2018 év végéig már 28 boltunkat vontuk be, melynek keretében összesen már 236 folyóméternyi fali hűtőt építettünk be. Komplex felújítási programunk 2017-ben Hajdúszoboszlón vette kezdetét, melyet egy nagykörűi ABC, majd egy székesfehérvári (Szedreskerti lakótelep) és egy debreceni (Jerikó utca) bolt követett. Utóbbi 2018-ban elnyerte az Élelmiszer szaklap „Az Év Boltja” díját szupermarket kategóriában. Teljes felújításon esett át 2018-ban a győr-ménfőcsanaki egység és a Bugyi nagyközségben működő szupermarketünk. Új boltként nyitottuk meg  gyöngyösi szupermarketünket a Gyöngyház plázában, a helyiek által “TAMI”-ként ismert egységet pedig a Koháry úton. A megújuló boltok mind az új arculatot, eszközöket és árukínálatot kapták meg. A 2019-es felújítási programban megújult két szolnoki üzlet (Szandaszőlősi szupermarket és a Szolnok ABC), a szentesi Központi ABC, valamint egy téti és a pannonhalmi üzletünk is.

A COOP Szolnok kereskedelmi tevékenysége mellett nagyon fontos pillér a termelés is. A 2018-től már a COOP Győr Zrt. szervezeti rendszerében működő győri és a zagyvarékasi pékség és cukrászüzem évente mintegy 750 millió forintos bevétellel járul hozzá az eredményhez.2018-tól területi kizárólagosság mellett történik az Okos Élelmiszerek Kft. által kifejlesztett Vitajó Okoscipók gyártása, ami egy innovatív termék az egészségtudatos fogyasztók számára.

2018-ban megalapítottuk a COOP SZOLNOK A KÖZÖSSÉGÉRT ALAPÍTVÁNY-t, mely a munkatársak és a tulajdonosi kör szociális biztonságának, rekreációjának támogatása mellett egyéb oktatási, kulturális kezdeményezések mecénása is kíván lenni a jövőben.

Gazdasági teljesítményünk elismeréseként 2018 őszén kiérdemeltük a Szolnok Közgyűlése által újonnan alapított Gróf Szapáry Gyula díjat, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától a „2017. Év Vállalkozása” díjat is átvehettük.

2019-ben teljesen megújult két szolnoki üzlet, valamint egy szentesi, pannonhalmi és a téti bolt is. Utóbbi 2020-ban elnyerte a StoreInsider szaklap NÉBIH – Helyi termékek különdíját is. 2019-ben Fekete Tibor átvehette az Év vállalkozója díjat, valamint a megye gazdaságáért kifejtett tevékenységéért a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 25 éves jubileuma alkalmából adományozott elismerést is. A COOP Szolnok cégcsoport még 2019-ben megállapodást kötött a Szarvas Coop Zrt-vel, így 2020 év elején 12 Békés megyei élelmiszerbolttal és 4 szakbolttal bővült a hálózat.

A 2020. év, ahogy mindenki számára, úgy a cégcsoportnak is a Koronavírus világjárvány miatt lesz emlékezetes még sokáig. A COVID-19 járvány kezelésében jeleskedett a cégcsoport, fokozott fertőtlenítéssel, a vásárlóknak kihelyezett automata fertőtlenítőkkel megelőzték a vírus terjedését, csaj egyetlen beteget regisztráltak a hálózatban. A veszélyhelyzetben a cégvezetés a veszélyeztetett korban lévő dolgozókat megóvta a járvány által kitett veszélynek, a munkavállalók részére vitamint, egyéni védőeszközöket, pótlékokat állapított meg. Segítséget nyújtott önkormányzati beszerzésekhez, biztosította a legkisebb településeken is a folyamatos áruellátást, helyi szervezetekkel együttműködve segítséget nyújtott a házhozszállításban is. 2020 május végén a Netpincérrel kötött együttműködés szerint „coopathome” néven elindult Szolnokon a házhozszállítás, melynek keretében a Netpincér online felületén történő rendeléseket három szolnoki boltból szállítják ki, a vásárlók pedig közel 1000 cikk közül választhatnak a webshopban. Ebben a helyzetben is meg tudott nyitni egy új egri bolt, a szolnoki, csak “Hatvanas”-ként ismert belvárosi üzlet pedig augusztus 6-án nyitotta meg újra kapuit.  Az Eger és Vidéke Coop Zrt-vel kötött együttműködés keretében a Heves megyei üzletek közös működtetésének minden feltétele is adottá vált. Varga Mihály pénzügyminiszter az október 23-i nemzeti ünnepünk alkalmából rendezett eseményen Fekete Tibornak, a COOP Szolnok Zrt. vezérigazgatójának munkája elismeréseképpen Magyar Gazdaságért Díjat adott át. Az év végéhez közeledve, összefogással a szervező Aba-Novák Agóra, a Tourinform Szolnok Iroda, és a COOP Szolnok Zrt. együttműködésében a Szolnokon jól ismert Helyi Termelők Vására “beköltözött” két szolnoki Coop boltba. A közös munka eredményeképpen 14 termelő, 56 féle terméke került a polcokra. 2020 végén Szolnok belvárosában új irodaházat vásárolt a cégcsoport, mellyel a közeljövőben a további bővülés és fejlesztés irányába mutató újabb fejezet kezdődhet a cég életében.

A 2021. évben a járvány elleni küzdelem közben is folytatódtak a cégcsoport fejlesztései. Az év folyamán felújításra került Békés megyében a tótkomlósi szupermarket, a gönyűi és a Debrecen, Angyalföld téri üzlet, továbbá számos részfelújítás, fejlesztés is megvalósult az üzletekben. Az Eger és Vidéke COOP Zrt-vel közösen két új bolt is nyílt Novaj és Balaton településeken, majd 2023-ban Egerszalókon is. Az üzemek beruházásai is folytatódtak, melynek köszönhetően tovább növekedett a saját gyártású sütőipari és cukrásztermékek minősége és a sütőüzemek hatékonysága. Nagy előrelépés, hogy három ütemben megvalósult a zöldség és gyümölcs Tisza-Coop központi raktári integrációja, mely nagyban javítja ezen termékkör beszerzési folyamatait, a tervezhetőséget, az ellátás biztonságát és a folyamatos frissességet, magas minőséget. Az Aba-Novák Agórával együttműködésben 2020-ban indult Helyi Termékek Vására projekt tovább bővült mind a választék, mind a résztvevő boltok tekintetében, a kezdeményezés így kiérdemelte a Trade magazin Inno d’Or – az év innovációja díját is. Ez évben ünnepelhette a cégcsoport a fennállásának 75. születésnapját, melyre elkészült az eddigi cégtörténetet bemutató “Mozaikok 75 évből” címet viselő jubileumi könyv Bajnai Zsolt alapos kutatómunkájának és olvasmányos stílusának köszönhetően. A coop@home házhoz szállító szolgáltatása tovább fejlődött, immáron 8 településen elérhető az időközben NetPincérről foodpandára, majd foodora-ra nevet változtató partnerrel együttműködésben, mely projekthez csatlakozott a Wolt is. A cégcsoporthoz köthető alapítvány első ízben fogadhatta a személyi jövedelemadó 1% felajánlásokat, melynek hála 152 fő, több mint 1 millió forinttal járult hozzá a szervezet forrásaihoz. A cégcsoporthoz csatlakozott a Békés megyei Lantagin Kft., év végén pedig a Szarvas COOP Zrt. is beolvadt. A koronavírus járvány nagyban nehezítette a szokásos rendezvények megtartását, de így is megrendezésre került a jubileumi 15. Coop Rally, valamint Szolnokon, Debrecenben és Gyöngyösön is ismét útnak indult a Coop Mikulás vonat.

2022 és 2023 egyik legnagyobb kihívása a 26 üzletet (és az Eger és Vidéke COOP Zrt három boltját) érintő Magyar Falu Programban megvalósuló boltfelújítások voltak, melynek eredményeképp 2023 év végére 29 kis település üzlete újult meg kívül-belül, amihez csatlakoztak a postai szolgáltatások, és egyes boltokban elindult a vény nélkül forgalmazható gyógyszerek értékesítése is. Megkezdődött legnagyobb beruházásunk is: az új, Szapáry úti székház felújítása, és Makláron is elindult a zöldmezős beruházás. Kereskedelmi munkánkat alapvetően befolyásolta a megváltozott gazdasági- és ezzel együtt fogyasztói környezet, az élelmiszer árstop, majd a kötelező akciózás rendszere. Ezzel együtt sikeresen beindítottuk az automata rendelés rendszerét, és 2023 év végére megvalósult a hálózatban az együttműködéssel történt fejlesztés, és egyben választékbővítés a Lipóti Pékséggel közösen. Reklámújságjaink az online térbe “költöztek”, és egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk törzsvásárlói rendszerünk mobiltelefonos applikációjának fejlesztésére. A Trademagazin versenyén a Coop Szuper Plusz kategória az év franchise üzletlánca lett, mely boltkategóriában 11 bolttal rendelkezünk.

2023-ban Szolnok Napja alkalmából Guba Kálmánné, a COOP Szolnok Zrt. felügyelőbizottságának elnöke, egyben alapítványunk kuratóriumi elnöke Ezüst Pelikán díjat vehetett át. Az Európai Kereskedelem Napján Fekete Tibor, vezérigazgató a hazai kereskedelem legrangosabb díjában, a Klauzál Gábor Elismerő Oklevélben részesült.